DE CE MĂSURAREA NIVELULUI DE GLUCOZĂ DIN SÂNGE CU UN CEAS NU ESTE UȘOARĂ ȘI DE CE FDA SPUNE CĂ NU AR TREBUI SĂ ÎNCERCAȚI

Potrivit FDA(Food and Drug Administration), orice smartwatch sau inel care pretinde că măsoară nivelul glucozei din sânge este pur și simplu mincinos.

Pentru persoanele cu diabet zaharat, urmărirea atentă a nivelului de glucoză din sânge este extrem de importantă, dar nu o puteți face de la încheietura mâinii – cu excepția cazului în care ceasul este conectat la ceva care vă poate preleva sângele. Indiferent cât de mult ar dori producătorii de ceasuri inteligente să spargă această enigmă, este până acum încă imposibil. Acest lucru a dus la o proliferare a escrocheriilor și înșelăciunilor, în măsura în care FDA a emis o comunicare privind siguranța cu un titlu care nu lasă loc de îndoială: “Nu utilizați ceasuri inteligente sau inele inteligente pentru a măsura nivelurile de glucoză din sânge”.

“Pentru diabetici, este o chestiune de viață și de moarte să vă monitorizați constant nivelul zahărului din sânge”, a declarat Ashley Murry, director clinic al Sana Lake Recovery. “Dacă nivelul zahărului din sânge al unui pacient este ridicat sau scăzut, informațiile sunt bune pentru ajustarea medicamentelor, consumul de alimente diferite și exercițiile fizice mai multe. Aceste informații în timp real pot ajuta pacienții să consulte profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la cel mai adecvat plan de gestionare a diabetului. Accesul constant la informații poate ajuta pacienții să reducă riscurile complicațiilor diabetului, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord.

Cea mai bună metodă pe care o avem în acest moment este utilizarea monitoarelor de glucoză continuă minim invazive (CGM). Introduceți un cateter de plastic sub piele cu un ac și îl utilizați pentru a accesa lichidul interstițial dintre celulele pielii, pe care apoi îl analizați pentru nivelurile de zahăr. Aceste niveluri, spune Dr. Ross, se corelează îndeaproape cu nivelurile de glucoză din sânge în majoritatea cazurilor.

Spre deosebire de monitoarele non-invazive revendicate, există mai multe dintre aceste CGM-uri minim invazive pe piață, care sunt aprobate de FDA. Măsurarea nivelului de glucoză din sânge de la încheietura mâinii este posibilă, dar tot trebuie să străpungeți pielea pentru a face acest lucru.

“Este posibil să se măsoare nivelul zahărului din sânge de la încheietura mâinii, dar un ac trebuie plasat sub piele”, spune Murry.

Acest lucru nu înseamnă că măsurătorile non-invazive nu vor fi niciodată posibile. Există mai multe metode care pot estima nivelurile de glucoză din sânge pe baza corelației lor cu alți factori mai măsurabili, la fel ca metoda aprobată de FDA care măsoară glucoza din lichidul dintre celulele pielii.

Scopul final aici este de a putea monitoriza nivelurile de glucoză din sânge în mod constant pe tot parcursul zilei și de a le înregistra, astfel încât să obțineți o imagine a acestor niveluri în timp. Acest lucru este deja posibil, dar este departe de a fi ieftin.

Deci, puteți vedea de ce ar fi atât de grozav să aveți o modalitate precisă, neinvazivă de a determina nivelurile de glucoză din sânge de la un ceas. Chiar dacă ar fi un ceas foarte scump, ar fi totuși mai ieftin și mult mai convenabil decât metodele actuale. Cuvântul cheie aici este “exact”. Nu există loc pentru erori, motiv pentru care FDA a emis o notă consultativă atât de simplă, puternic formulată. Și până când ceasurile se pot măsura până la nivelurile de precizie necesare, acestea ar putea fi de fapt dăunătoare.

“O valoare fals ridicată ar putea determina pe cineva să injecteze mai multă insulină, ceea ce duce la scăderea potențial fatală a zahărului din sânge”, spune dr. Deci, când vine vorba de ceea ce pot face ceasurile inteligente și inelele inteligente, poate că nu vrem cu adevărat să ne bazăm pe o presupunere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *